» » SKADEFRI trening

SKADEFRI trening

posted in: Ukategorisert | 0
Vår spesialist Svend Linderoth har bidratt til SKADEFRI APP

SKADEFRI er utviklet for at du skal lære å trene riktig og for å unngå skader. Gjør du øvelsene vi viser deg på SKADEFRI regelmessig, kan du halvere skaderisikoen!

SKADEFRI er utviklet av Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole (NIH), og er et samarbeidsprosjekt med Den internasjonale olympiske komité (IOC) og NIH i forbindelse med Ungdoms-OL i 2014 i Nanjing, Kina og i 2016 på Lillehammer, Norge.

 

Svend, du har bidratt med utviklingen av appen Skadefri. Kan du fortelle oss litt mer om hvordan den fungerer? Når og hvorfor kontaktet de deg?

– Jeg ble første gang kontaktet av Senter for idrettsskadeforskning sist høst og deretter igjen rundt nyttår 2017.

Senteret har en nettside, skadefri.no, som skulle relanseres og videreutvikles med nytt design og bedre funksjonalitet. Som en del av formidlingsplattformen har de også utviklet appen SKADEFRI. Nettsiden og appen skulle utvides med nye idretter bla. Badminton. Jeg ble kontaktet fordi jeg er ansvarlig for den fysiske treningen og oppfølging av skader for badmintonlandslaget.

Jeg har valgt ut øvelsene som er i øvelseprogrammet og som skal dekke alle viktige kroppsdeler.

Hva var det viktigst for deg å formidle ift øvelser i badminton?

– Badminton er en av mange idretter som stiller krav til at utøveren skal kunne kontrollere brå bevegelser med akselerasjon og oppbremsing i alle mulige retninger på en god måte.

Jeg vil formidle til spillere at det er mulig å redusere skader ved å jevnlig gjøre øvelser som øker styrke og bedrer kontroll av viktige kroppsdeler og ledd. Øvelsene i programmet kan også brukes for å komme tilbake fra skade.

Ut i fra din erfaring som naprapat, hvorfor er det behov for en slik app?

– Alle utøvere unge som gamle, vil jo gjøre det de kan for å holde seg skadefri og man vet at riktig styrketrening reduserer risikoen for skade. Øvelsene i programmet kan regnes som styrkeøvelser og som trening av motorikk/kroppskontroll som er overførbare til den aktuelle idretten.

Skadefri-appen vil jo være en lett tilgjengelig kilde til informasjon om hvordan du kan redusere risiko for skader, men også bedre prestasjonen.

Øvelsene kan brukes som en del av oppvarmingen eller som en separat treningsøkt som ikke behøver å ta så lang tid.

Er du overrasket over at appen ble en av de mest populære apper i 2017 (5 stjerner)?

– De siste årene har oppmerksomheten innen idretten mot skadeforebyggende trening økt. Det er jo mange potensielle brukere når idrettsforbundet er den organisasjonen i Norge med flest medlemmer. Derfor er kanskje ikke så rart at det har blitt en populær app. Jeg synes også appen og nettsiden er oversiktlig, og videoene av øvelsene er lett å følge.

Leave a Reply