» » Si hei til vårt nye teammedlem!

Si hei til vårt nye teammedlem!

posted in: Arca, BHT, Klinikk | 0

Møt vår naprapat Svend Linderoth. Han har utdannelse fra Naprapathögskolan i Stockholm, er kjent blant annet som som fysisk trener i Norges Badmintonforbund.

Vi stiller Svend noen uformelle spørsmål:

 

Velkommen, Svend. Fortell hvor er du fra og hva har du studert?

Jeg er fra Oslo og har tatt 4 årig høyere utdannelse ved Naprapathögskolan i Stockholm etter fullførte idrettslinje på videregående. Ellers oppsøker jeg stadig nye kurs innen smerte, rehabilitering og trening.

– Hvorfor skal man velge deg som behandler? 

Jeg håper det er en god kombinasjon at jeg etterhvert har lang erfaring (snart 20 år som naprapat) og holder meg løpende oppdatert på den forskningen innen muskel og skjelett relaterte plager og smerte. At jeg prøver å jobbe så evidensbasert som mulig, altså at jeg forholder meg til den best tilgjengelige kunnskapen vi har om et felt.

– Har du noen spesialiteter? 

Jeg liker variasjon, derfor har jeg bevisst ikke snevret meg inn på en kroppsdel eller en type plage. For tiden er jeg mest interessert i skulderplager, senepatologi og smerte generelt.

– 3 raske: Favoritt TV-serie, Favoritt mat, Favoritt drikke? 

Favoritt TV-serie: får med meg Valkyrien akkurat nå.

Favoritt mat: lammefrikassé. Italiensk hvis jeg skal velge land.

Favoritt drikke: uavgjort mellom øl og melk.

– Så det faglige, hva er egentlig Naprapati? 

Naprapati er en profesjon som behandler og rehabiliterer muskel og skjelett-relaterte plager. Vi bruker som regel ulike manuelle teknikker på ledd, muskler og nervesystem for å påvirke funksjon og smerte i et område eller ledd. Dette kombineres ofte med råd om øvelser, trening og informasjon om smerte.

– Hvorfor velge en Naprapat blant andre profesjonelle behandlere?

Du kan trygt velge en Naprapat dersom du har muskel og skjelettplager. Grovt sett er det mange likheter mellom de ulike profesjonene som vanligvis brukes for dette. Det aller viktigste er at behandleren jobber tettest mulig opp mot det som er evidensbasert når det gjelder behandlingsmetoder, og bruker den best tilgjengelige kunnskapen vi har om rehabilitering av den aktuelle tilstanden.

Det kan da være større likheter mellom en Naprapat og en Manuell Terapeut (Fysio) eller Kiropraktor enn mellom to Naprapater.

Jeg vil understreke at Naprapati er den største yrkesgruppen i Norden med utøvere av manuell medisin, og er i dag autorisert yrkesgruppe i både Sverige og Finland. Det jobbes aktivt for å få det til i Norge også.

– Hva kan en Naprapat hjelpe meg med? 

Vi kan finne en løsning for smertetilstander og nedsatt funksjon i muskel og skjelett. Konkret kan det være nakke og ryggplager, hodepine, svimmelhet, arm og bensmerter. Naprapater er også mye brukt innen idretten for ulike skader.

– Hvordan behandler du?

Ved førstegangs konsultasjon gjøres et intervju (anamnese) om pasientens sykehistorie og bakgrunn for plagene. Deretter undersøker jeg ledd, muskler og nervesystem med ulike tester. Min oppgave er først og fremst å utelukke at smertene er årsaket av en alvorligere tilstand. Målet er å finne løsningen som passer best for den enkeltes plager.

Det vil ofte bestå av behandling, øvelser, råd og veiledning. Det er individuelt hvor omfattende behandlingsforløpet, og hvor tett oppfølgingen vil være.

– Hvordan jobber du tverrfaglig med de andre behandlerne, for eksempel Fysio- eller Massasjeterapeut? 

Jeg trekker inn Fysioen eller andre behandlere når jeg står fast med en pasient eller når det er behov for å komplementere med noe annet for å gi best mulig progresjon. Eller for å diskutere og rådføre meg om noe.

Takk Svend!

Trenger du Naprapatbehandling kan du booke timen her.

Leave a Reply