» » Betennelse i hælen – forebygging og behandling

Betennelse i hælen – forebygging og behandling

posted in: Arca, Klinikk, Trening | 0

Det er en økende forekomst av betennelse i hælen blant fysiske aktive unge som driver med idretter med mye løp og hopp som i fotball. Tilstanden kalles Severs sykdom og det er enkle tiltak som kan gjøres for å forebygge og behandle betennelsen.

Forfatter:

Marianne Karset Bergersen, 2015
Trener J 2005 Lørenskog IF
Cand. Scient Fysisk aktivitet og Helse  –  Norges idrettshøgskole


Hva er Severs sykdom

I perioder med rask vekst kan vekstsonen i hælen overbelastes pga. drag fra akillessenen og skape mikroskopiske brudd i brusk-benovergangen og føre til lokal betennelse. Tilstanden kalles Severs sykdom. Dette er en tilstand som kan forekomme hos aktive barn før eller i puberteten, hyppigst i
8-10 års alder for jenter og 10-12 års alder for gutter.  Betennelsen og smertene vil tilta i perioder som barnet vokser eller hvor aktivitetsnivået øker.

Barn som driver med idretter som har gjentagende belastning som løping og hopping, spesielt ved hardt underlag, er spesielt utsatt. Når det gjelder fotball har det vært en tendens på økt forekomst de siste årene. Årsakene til dette kan være at trenden nå er at barn begynner å trene spesialisert tidligere og at flere idrettslag bytter ut naturlig gress med kunstgress som er et hardere underlag for føttene.

For å undersøke om det er Severs sykdom kan man klemme hælen fra begge sider samtidig, eller trykke hard under hælen (mot den aller nederste del av akilles-senen). Får barnet vondt av dette er sjansene store for at det er Severs sykdom. Barnet kan også ha vondt av andre årsaker. Hvis smertene ikke gir seg eller tiltar etter å ha fulgt behandlingsrådene under i 3-4 uker bør barnet følges opp videre av lege eller fysioterapeut. Røntgen og ultralyd kan vise forandringer i bakre del av hælbeinet dersom tilstanden har vart en god stund. I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig å ta noen røntgen-bilde.

Smertene vil i 60% av tilfelle forekomme på begge hæler samtidig. Det er derfor lurt å behandle begge føtter samtidig selv om smertene bare er ensidig.

Forebygge Severs sykdom

Barn som er i en utsatt gruppe (som forklart over) kan forebygge smerter ved å velge sko med bra demping og stødig hælkappe. Ofte har barnefotballsko og spesielt fotballsko for naturlig gress, liten eller ingen demping i sålen.  Det er dermed lurt å velge sko for grus eller kunst-gress (forklares mer under) og legge i et par hælsåler i skoene. Det finnes ulike typer hælsåler. De sålene som bygger opp rundt hælen gir best støtdemping og støtte, men alle typer såler vil gi en viss effekt så her må man prøve seg frem med barnet og finne hvilken såle som passer barnets fot og skoen best.

 

Eksempler på ulike typer hælsåler:

Bilde1 Bilde2 867f646817-Såler-Wonder-Cup
 

 

 

 

 

 

 

Behandle Severs sykdom

Barn som har utviklet betennelse og som har smerter i hælen ved trening og aktivitet kan behandle dette på ulike måter.

 

Avlastning


Ved akutte tiltakende smerter kan det være lurt å trene alternativt for en kort periode for å få betennelsen til å roe seg. Dette betyr at barnet fortsatt kan være aktivt og svømme, sykle eller lignende, men bør unngå å løpe og hoppe og gjøre aktiviteter som gjør vondt


Bruk sko med god demping (hele tiden)


Det er anbefalt å bruke sko med god demping og stødig hælkappe hele tiden (også når man ikke trener). Bruk av sandaler og stoffsko bør minimeres og aller helst unngås.

 

Bilde3
Fotballsko med knotter for grus/kunstgress (TF knotter)


Bruk fotballsko for grus/kunstgress


For å fordele trykket over hele fotsålen ved landing er det
anbefalt å bruke fotballsko med mange, lave og myke gummiknotter. Disse skoene har også en demping i mellomsålen og i hælen. Skoene er robuste, tåler mye bruk og fungerer bra for barn som trener mye.

 

Fotballsko med knotter for kunstgress/ gress (AG knotter)

 

Skal barnet spille på våt naturlig gressbane får det bedre feste med å velge sko for kunstgress. Disse skoene har mindre demping og er mer belastende for hælene og bruken bør minimeres når barnet har smerter. Velg sko som har mer enn 4 knotter under hælen.                                                                                     

 

Fotballsko med knotter for gressbaner (FG/HG knotter)
Fotballsko med knotter for gressbaner (FG/HG knotter)

 

Fotballsko for fotballbaner med naturlig gress har ingen demping og en såle med få, harde knotter (kun 4 knotter under hælen). Disse sålene blir belastende for hæl, ankler, knær og rygg om de brukes på harde gressbaner, kunstgress eller grus. Hvis barnet har smerter og spiller mest på kunstgress anbefales ikke disse skoene.                                    

 

Bruk hælsåle


Hælsåle hever hælen litt opp slik at draget fra akillessenen på vekstsonen i hælen reduseres. I tillegg demper sålen støt fra underlaget mot hælen. Selv om man bruker sko med god demping kan det være ekstra hjelp i å bruke hælsåle i tillegg. Eksempler på ulike hælsåler er vist over.


Tape hælen

Riktig tapeteknikk ved Severs sykdom
Riktig tapeteknikk ved Severs sykdom

 

Hælputen har en naturlig støtabsorberende pute bestående av fett og væske. Når hælen belastes presses denne puten flat og presses utover til begge sidene. For å kunne beholde opprinnelig fasong og maks støtabsorberende effekt på hælputen, kan hælen tapes med sportstape som vist under. Denne tapingen gir ofte  god effekt på smertelindring. Tapen bør brukes under fysisk aktivitet og kan fint brukes hele dagen for å gi ekstra demping til hælen.

 

Kjøle ned hælen


Vekstsonen som er betent ligger langt under huden så det er vanskelig å kjøle ned betennelsesstedet ved hjelp av is. Ved akutte smerter etter fysisk aktivitet kan det derimot for mange barn allikevel virke smertelindrende å kjøle ned huden over smertestedet. Bruk en ispose eller lignende og kjøl ned hælen under foten i 10-20 minutter.


Betennelsesdempende medikamenter


Det kan ha en viss effekt på smertene og betennelsen å bruke betennelsesdempende/ smertelindrende medikamenter. Om denne effekten overgår effekten av å holde skadestedet helt i ro er diskutert. Rådfør med lege før betennelsesdempende medikamenter brukes.

 

Hvordan bli frisk av Severs sykdom

Har man først utviklet Severs sykdom vil den ofte være til stede og gi varierende smerter mens barnet vokser. Når barnet slutter å vokse etter endt pubertet (ofte i 15 års alderen) lukkes vekstskiven og utvikles fra å være brusk til å bli ben som er sterkere og mer solid. Smertene blir borte og man kan leve et aktivt liv videre uten å frykte at betennelsen og smertene kommer tilbake.

 

 

 

Leave a Reply