» » Mest misforstått og oversett

Mest misforstått og oversett

posted in: Arca, Klinikk, Trening | 0

Våre skuldre – deltoideus – er veldig viktige i vår daglige liv. Uansett om vi dytter, løfter eller drar i noe bruker vi denne muskelen. En annen viktig faktor – sterke skuldre ser estetisk ut og får andre til å oppfatte oss som sterke, selvsikre, og slanke.

Tross for alle fordelene er muskelen fortsatt mest misforstått og oversett.

Forklaringen kan være at skuldermuskel er så sammensatt, at vi vet ikke helt hva vi må fokusere på når vi trener.

Skuldermuskel gir oss mulighet til feksjon, rotasjon og forlengelse av armer. Skuldermuskel består av tre forskjellige små muskler – anterior, medial and posterior deltoids. Forvirringen skjer når mennesker fokuserer på den synlige delen av muskelen, anterior, samtidig som glemmer de skjulte musklene, medial og posterior deltoids. Over tid kan dette skape diskomfort og til og med skulderskader.

Studier

Studiene viser prosentmessige forhold av treningseffekt på de forskjellige muskler:

Dumbbell shoulder press: 74% (anterior), 62% (medial), 10%( posterior)

Battling roaps: 49% (anterior), 37% (medial), 38%( posterior)

Push-up: 48% (anterior), 13% (medial), 6%( posterior)

Cable diagonal raise: 46% (anterior), 74% (medial), 35%( posterior)

Dips: 41% (anterior), 7% (medial), 26%( posterior)

Dumbbell front raise: 57% (anterior), 36% (medial), 9%( posterior)

Battling ropes: 49% (anterior), 37% (medial), 38%( posterior)

Barbell upright row: 33% (anterior), 73% (medial), 31%( posterior)

Bent-arm lateral raise: 32% (anterior), 77% (medial), 33%( posterior)

45-degree incline row: 6% (anterior), 84% (medial), 69%( posterior)

Seated rear lateral raise: 5% (anterior), 70% (medial), 73%( posterior)

 

Resultatene viser at for å oppnå best mulig resultat med balansert trening kan vi fokusere på disse øvelser:

 

Dumbbell Shoulder Press

Stå rett, ha skulderavstand mellom føttene, hold knær myke og litt bøyd. Hold vekter i hver hånd og hold overarmen på samme nivå som skuldre. Press vektene opp og trekk de ned igjen til utgangspunktet.

 

45-dergree Incline Row

Innstill benken til 45 grader vinkel, len deg mot den og la armene henge rett ned. Hold vekter i hver hånd. Sakte løft armer så høyt som mulig ved hjelp av skulderbladene, trekk skulderbladene sammen. I løpet av øvelsen pass på at overarmen er perpendikulær i forhold til kroppen.

 

Seated Rear Lateral Raise

Sitt på kanten av benken med fotavstand mellom føttene. Len deg fremover for å oppnå fleksibilitet i skuldrene, samtidig som resten av overkroppen hviler. Forleng dine armer og løft de sakte opp mot sidene. Fortsett å holde ryggen rett mens du jobber med vektløfting. Hold armene perpendikulære torso og forsøk å holde armene strake under hele øvelsen.

 

LES OGSÅ: Vakre skuldre og rygg til våren

Leave a Reply